Werkstraffen geëist in vastgoedfraudezaak 'Kastanje'

Tachtig uur werkstraf voor atypische verdachte uit Nieuw - Roden
Tachtig uur werkstraf voor atypische verdachte uit Nieuw - Roden
ASSEN - Voor de rechtbank in Assen zijn in de omvangrijke vastgoedfraudezaak 'Kastanje' werkstraffen tot 240 uur geëist.
Voor deze zaak stonden de afgelopen twee weken 26 verdachten terecht. In twee zaken werd vrijspraak gevraagd.

Niet-ontvankelijk
De zaak tegen de 26 verdachten werd vorig jaar niet-ontvankelijk verklaard. De aanklager weigerde onder ede te vertellen wanneer het onderzoek naar de verdachten was begonnen, omdat hij ook officier van justitie in de zaak is. Het OM moest vervolgens de vervolging van de verdachten staken op last van de rechtbank. Tegen dit besluit is het OM met succes in hoger beroep gegaan. Het Hof vindt dat de rechtbank meerdere scenario’s had moeten laten onderzoeken om tot de gevraagde informatie te komen. De rechtbank had niet direct tot stopzetting van de vervolging moeten kiezen, aldus het Hof.

34 verdachten
In de 'Kastanjezaak' stonden 34 verdachten terecht die volgens het OM in Nederland 29 woningen aankochten met vervalste papieren. Acht van deze verdachten werden eerder al door de rechtbank in Assen veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar.

Hennep
De banken verstrekten voor ongeveer 5 miljoen euro aan hypotheken. In bijna alle huizen werden hennepkwekerijen ingericht. Na ontdekking van deze kwekerijen, beslaglegging en verkoop van de woningen leden de banken verliezen.

Brand
De zaak kwam in 2006 aan het licht na een brand in een pand in Nieuw-Weerdinge, waarbij een hennepkwekerij aan het licht kwam. De bank vermoedde dat de kopers werkgeversverklaringen hadden vervalst om de hypotheek rond te krijgen en deed aangifte. De meeste verdachten werden in 2010 aangehouden en zijn van Vietnamese en Chinese afkomst. Zij woonden door heel Nederland.

De rechtbank doet 16 januari uitspraak in deze zaken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl