Herkansing voor berg bij TT-circuit in Assen

ASSEN - Er moet een herkansing komen voor een 80 meter hoge berg bij het TT-circuit. Dat vindt journalist Dick Heuvelman, bedenker van de zogenaamde Heuvelberg. Een jaar geleden schoot de gemeenteraad van Assen het plan af, maar Heuvelman ziet nieuwe mogelijkheden.
Het plan heeft Heuvelman al die tijd niet losgelaten: "Het idee voor de berg was om geluidsoverlast voor het TT-circuit te beperken. De berg zou dienst doen als natuurlijke geluidswal. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Aan de ene kant tegen geluidsoverlast. En een toeristische attractie aan de andere kant. Je kunt van alles op zo'n berg doen."

Volgens Heuvelman heeft men moeite om de plannen te bevatten. "Ze denken dat het niet mogelijk is. Maar het rapport van grondverzetters, wegenbouwers en architecten ligt er. Ze kunnen zo beginnen", aldus Heuvelman.

WK wielrennen

In Drenthe en Groningen zijn plannen om het WK wielrennen in 2020 naar ons land te halen. Deze plannen zorgt weer voor interesse in de berg. "Het gaat weer leven. Ook zonder berg komt het WK. Maar het zou een mooie extra attractie zijn" De VAM-berg is voor Heuvelman niet hoog genoeg. "Het is maar een klein hellinkje, met een smal weggetje. Daar draaien de renners hun hand niet voor om!"

Te risicovol

Het project werd vorig jaar te risicovol bevonden, omdat de financiering hoogst onzeker zou zijn. De berg zou de wielersport in Drenthe een nieuwe impuls geven. Verder zou de berg een toeristische en recreatieve invulling krijgen en in de winter gebruikt kunnen worden door skiërs. Voor de aanleg van de berg zou bodemas uit afvalverbrandingsovens gebruikt worden en daarmee zouden miljoenen euro's verdiend kunnen worden. Dat geld zou dan gestoken worden in verdere ontwikkeling van het gebied voor toerisme en recreatie.

Milieuschade

Maar volgens onderzoek was er onvoldoende zicht op een ondernemer die de exploitatie van de berg zou willen doen. Ook is er met as kans op milieuschade en is het maar zeer de vraag of er voldoende as aangeleverd kan worden als bouwstof. Voor het college argumenten om het plan voor de berg niet verder uit te werken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl