Bijensterfte door gebrek aan lievelingseten

Een bij (archieffoto)
Een bij (archieffoto)
WAGENINGEN - Bijen missen hun favoriete voedsel en gaan daarom dood. Die conclusie trekken wetenschappers van de Wageningen Universiteit.
Volgens de wetenschappers hangt de achteruitgang van bepaalde bijensoorten rechtstreeks samen met de achteruitgang van de bloemen waar ze hun voedsel vandaan halen.

Stuifmeelonderzoek in musea

Met hulp van bijen in museumcollecties is onderzoek gedaan naar de achteruitgang van bijen. Ze brachten in kaart bij welke bloemen en planten de verschillende bijensoorten hun voedsel het liefste halen.

Hulp voor bijen

In Drenthe zijn verschillende projecten om de bij te helpen. Zo koopt de gemeente Borger-Odoorn bijenkasten die komend voorjaar in de gemeente worden geplaatst. De Natuur- en Milieufederatie heeft het project Heel Drenthe Zoemt.

Volgens de onderzoekers kan de achteruitgang van de bijensoorten het beste gekeerd worden door bloemenmengsels te zaaien met daarin klaver, klokjes en korenbloemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl