Burgemeester stelt inwoners Oranje teleur

ORANJE - Inwoners van het dorp Oranje zijn ontevreden over de afspraak die de burgemeester gemaakt heeft over het aantal asielzoekers.
In het dorp zouden 1.400 vluchtelingen worden opgevangen. Burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe maakt gisteren bekend dat het aantal verlaagd is naar 1.000.

Rust
"Ik vind 1.000 op een dorp van 140 tot 160 mensen veel te veel", zegt inwoner Jan de Waerdt. De man zit op een hek en kijkt uit over het kanaal. "De asielzoekers kunnen geen kant op hier. Ze strijken allemaal neer langs het kanaal en tussen de huizen. De rust hier is dan weg."

In Oranje is het vanmorgen rustig op straat. Vier vrouwen uit het opvangcentrum en een jongen van een jaar of acht maken een wandeling langs het water. De vluchtelingen kennen Jan de Waerdt en groeten hem. "Die mensen heb ik vaker ontmoet. Ik ga hier niet met een chagrijnige kop lopen. Die mensen kunnen er ook niets aan doen dat ze hier zijn beland", aldus De Waerdt.

Vertrouwen
Het vertrouwen in de politiek is bij veel inwoners van Oranje weg. Een bewoonster voelt zich niet serieus genomen: "Dit wordt sowieso een beetje over onze ruggen heen beslist allemaal." Een ander heeft uitgerekend hoeveel vluchtelingen de stad Amsterdam zou moeten opvangen om hetzelfde te doen als Oranje: "Dat zou neerkomen op 8 miljoen asielzoekers."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl