Zorgen om gehandicaptenvervoer

ASSEN - Drentse gehandicapten maken zich zorgen of ze volgend jaar nog wel naar de dagbesteding kunnen.
Per 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het invalidenvervoer. Omdat er bezuinigd moet worden, bekijken gemeenten opnieuw wie er recht hebben op ritten in de speciale taxibusjes. Maar met nog een maand te gaan is onduidelijk wie dat recht behoudt.

Veel stress
Ook mantelzorger Lineke en haar gehandicapte partner Abel weten nog steeds niet waar ze volgend jaar aan toe zijn. Door de onzekerheid ondervinden ze veel stress. Abel heeft een hersenvliesontsteking gehad, waardoor hij veel zorg nodig heeft. Die zorg kan Lineke in haar eentje nauwelijks meer aan nu er op de langdurige zorg bezuinigd wordt. "Het stapelt steeds op en op een gegeven moment wordt het gewoon te veel", aldus Lineke. Bovendien heeft Abel het erg naar zijn zin op de dagbesteding, vooral tijdens het fitnessen en de yoga.

Grote onzekerheid
Bij zorginstelling De Noorderbrug met tientallen vestigingen in Drenthe en Groningen is het grootste deel van de cliënten afhankelijk van het invalidenvervoer om naar de activiteitencentra te komen. Die zitten allemaal in grote onzekerheid en dat merkt de begeleiding aan het gedrag van de gehandicapten. "Onze cliënten hebben structuur nodig en kunnen niet met onzekerheid omgaan. Je merkt nu echt dat ze eerder prikkelbaar of angstig zijn," vertelt Silvia van der Born van De Noorderbrug.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl