Emmer Zuiderkerk blijft gemeentelijk monument

De Zuiderkerk in Emmen
De Zuiderkerk in Emmen
EMMEN - De gemeente Emmen hoeft de Zuiderkerk en de bijbehorende voormalige pastorie aan de Wilhelminastraat niet van de gemeentelijke monumentenlijst te schrappen.
Dit heeft de rechtbank in Groningen bepaald. De Protestantse Gemeente Emmen (PGE) had de gemeente Emmen voor de rechter gedaagd. Volgens het bestuur van de geloofsgemeenschap zijn de gebouwen veel minder waard geworden sinds ze in 2010 gemeentelijk monument werden. Vanwege de monumentenstatus mag er daardoor aan de buitenkant niets veranderd worden. Het uit de jaren twintig stammende pand zou door alle beperkingen moeilijker te verkopen zijn.

Hoger beroep?
Volgens de rechtbank staat de monumentenstatus sloop of aanpassing van de Emmer Zuiderkerk en de pastorie niet in de weg. Ook waardedaling is voor de rechter geen reden om de gebouwen als monument te schrappen. Die wijst erop dat de gemeente Emmen mee wil denken over een andere invulling en exploitatie van de protestantse kerk aan de Wilhelminastraat. De kans dat de Protestantse Gemeente Emmen in beroep gaat tegen de uitspraak is volgens een woordvoerder niet groot.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl