Kunsthandelaar in hoger beroep in schilderijensoap

BEILEN - Kunsthandelaar Cor van Loenen uit Beilen gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank dat twee van de vijf Ploeg-schilderijen die hij aan verzamelaar Johan Meijering heeft verkocht, vals zijn.
De Beilenaar zegt dat er is gesjoemeld met verfmonsters en dat de rechters zijn misleid. "Het is een zwendelpartijtje van Meijering", vindt Van Loenen. De door hem verkochte werken van de Groninger kunstenaarsgroep De Ploeg zijn volgens hem wel degelijk echt.

Schadevergoeding

De rechtbank oordeelde dat Van Loenen 50.000 euro schadevergoeding moet betalen aan Meijering, omdat twee werken van Ploeg-schilder Jan Altink vals zijn.

Niet betalen

"De rechtbank heeft haar huiswerk niet goed gedaan", aldus de Beilenaar. "Ik ga echt niet betalen. Sterker nog: Ik kom met een claim tegen Meijering." Meer wil Van Loenen er niet over kwijt, omdat hij eerst wil overleggen met zijn advocaat.

Ontevreden

Met dat vonnis is de Groninger kunstverzamelaar Meijering ook niet tevreden. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de rechtbank niet alle vijf schilderijen vals heeft verklaard. Meijering wil zelf niet in hoger beroep, omdat hij naar eigen zeggen 'klaar is met de zaak'. Na een juridische strijd van elf jaar wil hij het boek sluiten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.