Wel op de monumentenlijst, maar geen subsidie in Westerveld

DIEVER - Ze staan allemaal op de vrijwillige monumentenlijst. Herkenbare en mooie panden en objecten in de gemeente Westerveld. Panden die geen rijks- of provinciaal monument zijn, maar wel mooi en van waarde.
De gemeente Westerveld heeft een lijst van zestig mooie panden samengesteld en de eigenaren ervan gevraagd of ze hun eigendom op een monumentenlijst willen zetten. Daar krijgen ze een bouwkundige inspectie en adviesrapport voor terug.

Lijkhuisjes, tolhuis, fabriek...
Het gaat onder meer om gebouwen als lijkhuisjes, tolhuizen, transformatorhuisjes en voormalige melkfabrieken. Allemaal mooie gebouwen die geen bescherming krijgen als rijks- of provinciaal monument.

Wethouder Erik van Schelven: "Wij zijn net zoals de meeste eigenaren trots op het feit dat wij nog zulke mooie objecten in deze gemeente hebben. Dat willen we graag met deze lijst tot uiting brengen".

Geen recht op subsidie

Een vermelding heeft voor de eigenaren geen extra voordelen. Bij het in stand houden van een rijksmonument is er nog de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Eigenaar Geke Hage van het tolhuis in Wittelte was er al van uit gegaan. "We zullen de renovatie uit eigen zak moeten betalen. Jammer, maar het is niet anders. Ik vind het al mooi dat er zoveel aandacht voor is".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl