Vogelgriep bij wilde eenden gevonden

De vogelgriep werd aangetroffen in uitwerpselen van smienten
De vogelgriep werd aangetroffen in uitwerpselen van smienten
DEN HAAG - Onderzoekers hebben vogelgriep aangetroffen bij wilde eenden. Het gaat om het zeer besmettelijke H5-type dat ze in twee monsters van uitwerpselen in de buurt van Kamerik bij Woerden vonden.
Kamerik ligt in de buurt van Hekendorp en Ter Aar, waar eerder deze maand vogelgriep uitbrak bij pluimveebedrijven.

N-variant
Het is nog niet duidelijk of het gaat om dezelfde N-variant als van het virus dat tot nu toe bij de uitbraak op vier bedrijven is gevonden. Naar een vijfde bedrijf, in Zoeterwoude, waar zondag vogelgriep werd vastgesteld, loopt nog onderzoek.

Onafhankelijk
Wel is duidelijk geworden dat de besmettingen met vogelgriep in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen los van elkaar plaatsvonden. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat dit het meest waarschijnlijk is op basis van de informatie die nu op tafel ligt. Naar het vijfde bedrijf, in Zoeterwoude, waar zondag vogelgriep werd vastgesteld, loopt nog onderzoek.

Alleen bij de uitbraak op twee bedrijven in Kamperveen is er wel sprake van een onderlinge besmetting, licht een woordvoerder van het ministerie toe. Er loopt nog onderzoek naar de stam van het virus. Die kan ook nog in eenzelfde virustype verschillend zijn.

Geen oorzaak
Het onderzoek bij wilde vogels had tot nu toe nog geen aanwijzingen voor de oorzaak of de verspreiding van de vogelgriep opgeleverd. Zondag nog meldde Dijksma dat er 1500 wilde vogels waren onderzocht waarbij geen virus van het type H5N8 was gevonden.

ūüí¨ WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl