Leven van de voedselbank: Dag 1

ASSEN - Het was een heftige dag vandaag. Hoe ziet ons leven eruit als we met z'n drieën moeten leven van het salaris van mijn vrouw?
We zouden aangewezen zijn op de voedselbank. Het intakegesprek drukt ons met de neus op de feiten. 950 euro komt er maandelijks binnen. Als we toeslagen en dergelijke erbij optellen komt de teller op 1210 euro te staan.

Om gebruik te mogen maken van de voedselbank mogen we na de vaste lasten niet meer overhouden dan 290 euro. De voedselbank bepaalt wat de vaste lasten zijn en bekijkt ook onze bankafschriften.

Hypotheek: 500 euro
Gas, water, licht: 200 euro
Verzekeringen: 50 euro
Zorgverzekeringen: 300 euro
Internet/telefoon maximaal 60 euro: 60 euro
Schulden: 0 euro
Totaal: 1110 euro

We hebben dus precies 100 euro om van te leven per maand. Per dag is dat 3,22 euro. In het pakket van de voedselbank zit gelukkig een heleboel eten. Compleet is het niet. Een deel van ons geld zal dus opgaan aan voedsel.

Hutspot
Met de winterpenen uit het pakket kookt Jantien vanavond voor drie dagen hutspot. Spekjes en uiten moeten we kopen. Bij de supermarkt ben ik €3,37 kwijt. Als je per dag €3,22 te besteden hebt een hele investering.

We besluiten om ons, voor wat betreft het eten, strikt aan het budget te houden. Onze niet houdbare voorraad gaat naar de buurman. Hij is vooral erg blij met de stronk broccoli. De spullen die wel houdbaar zijn laten we dicht tot onze vijfdaagse week voorbij is.

Schokkend

Het is schokkend om je te bedenken hoe anders ons leven eruit zou zien als we echt maar 100 euro vrij te besteden hadden. Er staat geen auto meer voor de deur. De krant valt niet meer op de mat. Jantien zou 's avonds niet meer kunnen sporten. Jildert zou niet meer naar de kinderopvang gaan. Zelfs het ritje naar de tandarts, 30 kilometer verderop, zou een groot financieel probleem worden.

Hulp
Van verschillende kanten wordt al hulp aangeboden. Een raadslid wil wel tosti voor me maken en mijn schoonvader biedt aan boerenkool te brengen. Het is een geruststellend idee dat onze omgeving er is, als we ooit in financieel zwaar weer terecht komen. De vraag is wel hoe lang ze er voor je zijn.

Voedselbankactie
De komende dagen kunt u Jeroen en zijn gezin via radio, tv en internet volgen. Volgende week staat RTV Drenthe twee weken lang in het teken van een voedselbankactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl