Koning Willem I draagt bij aan positief saldo De Wolden

Het aantal persoonlijke faillissementen daalt
Het aantal persoonlijke faillissementen daalt
ZUIDWOLDE - Gemeente De Wolden lijkt het jaar 2014 met een behoorlijk gevulde portemonnee af te sluiten. Een flinke meevaller van de belasting en meer geld uit de algemene uitkering zorgen ervoor dat het vorige overschot van vier ton oploopt naar zes ton.

Opmerkelijk

Een klein deel van het positief saldo van De Wolden komt wel uit een heel opmerkelijke bron. Het Rijk heeft namelijk een schuld van 200 jaar oud afgekocht.
In 1815 leende Koning Willem I geld van gemeenten in Nederland om de staatskas weer te vullen. Die 'eeuwigdurende leningen' waren nog steeds in het nationale grootboek terug te vinden.
Zo had de voormalige gemeente Zuidwolde 3300 gulden uitstaan bij de vorst en leende De Wijk 9000 gulden uit. Met een bedrag van 6000 euro heeft het Rijk deze leningen nu afgekocht.

Reserves

De Wolden heeft nog geen plannen met het geld. Volgens afspraken met de gemeenteraad zal het overschot dat aan het eind van 2014 daadwerkelijk over is, naar de reserves van de projectinvesteringen overgeboekt worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl