Molukse wijk in Hoogeveen blijft Moluks

HOOGEVEEN - De Molukse wijk in Hoogeveen blijft voor mensen uit de Molukse gemeenschap. Dat is de uitkomst van het gesprek tussen de bewonerscommissie van de wijk, woningstichting Domesta en de gemeente Hoogeveen.
Huis beklad
De partijen gingen met elkaar in gesprek nadat er vorige week onrust in de wijk ontstond. Een huis in de Ebbingestraat was door Domesta toegewezen aan een niet-Moluks gezin, terwijl er afspraken zijn dat Molukse mensen voorrang krijgen. Het huis werd vervolgens beklad met teksten als 'Molukse wijk alleen Molukkers'. Volgens Domesta was er geen belangstelling vanuit de Molukse gemeenschap, maar bewonerscommissie Maluku Maju bestrijdt dat.

Kou uit de lucht
Het gesprek van vandaag heeft de kou tussen de bewoners van de Molukse wijk en Domesta uit de lucht gehaald. "Er is een misverstand geweest in de wijze waarop wij de woning hebben toegewezen", zegt directeur Bert Moorman van Domesta. "We gaan de oude afspraken uit de jaren vijftig weer op tafel leggen en die toekomstbestendig maken."

Andere plek
De bekladde woning komt beschikbaar voor Molukse mensen. "Het Nederlandse gezin dat in beeld was voor de woning hebben we een andere plek in Hoogeveen kunnen geven. De woning is beschikbaar voor Moluks-gerelateerde mensen", aldus Moorman.

Tevreden
De bewonerscommissie is tevreden over het gesprek. "We zijn positief en kunnen weer met Domesta in gesprek", zegt Melanie Tuasuun. "De Molukse wijk blijft gelukkig voor Molukse mensen. Het is een stukje cultureel erfgoed dat we willen behouden zolang we nog in Nederland zijn. De geschiedenis van de komst van de Molukkers naar Nederland is best heftig en zit nog steeds heel diep."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl