Drentse pluimveehouders mogen weer: vervoersverbod opgeheven

ASSEN - In Drenthe mogen pluimveehouders weer nieuwe dieren naar hun lege stallen brengen. Rond de door vogelgriep getroffen bedrijven blijven strenge maatregelen gelden, maar in de rest van het land is het vervoersverbod opgeheven.
Maatregelen
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kondigde vandaag een aangepast pakket maatregelen aan om de vogelgriep te bestrijden. Dijksma kiest voor maatwerk en benadrukt het belang van strikte hygiënemaatregelen. Ze gaat daar met de bedrijven nadere afspraken over maken.

Ophokplicht blijft
Het pluimvee moet nog binnen blijven. Transportwagens mogen ook de komende tijd in het hele land per rit maar hooguit één pluimveebedrijf aandoen. Daarna moeten de wagens opnieuw schoongemaakt en ontsmet worden. In het westen, waar de meeste besmettingen zijn, blijft een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht.

LTO tevreden
De Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is tevreden met de nieuwe maatregelen. "Er is goed naar onze argumenten geluisterd", zegt voorzitter Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij. "Ik ben blij met de aangepaste regelingen, die binnenkort zullen ingaan. Heel belangrijk is dat bedrijven weer dieren kunnen aanvoeren. Maar uiterste hygiëne is nu geboden om nieuwe uitbraken te voorkomen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl