Appartementen op plek verpauperd pand aan Vaart in Assen

ASSEN - Er komt een nieuw appartementencomplex aan de Kop van de Vaart in Assen. Een in de oorlog herbouwd pand gaat daarvoor plat.
Het verwaarloosde pand aan de Vaart Noordzijde, met vier wooneenheden op de nummers 12 tot en met 18, wordt volgend jaar gesloopt en maakt plaats voor een complex met drie tot zes appartementen. De inrichting ervan wordt in nauw overleg met de toekomstige bewoners bepaald.

Brand door Engelse bommen

Het gebouw staat bekend als het vroegere pand van Holtinrichs en is in de Tweede Wereldoorlog in 1941 voor een deel verwoest door twee Engelse bommenwerpers. Die zijn in januari op de terugweg van een bombardement boven Duitsland en per ongeluk laten ze ook boven Assen hun bommen vallen. Dit kostte een aantal Assenaren het leven. En het pand aan de Vaart is grotendeels door brand verwoest.

Henk Ziengs

In verband met de nieuwbouw van cultuurcentrum De Nieuwe Kolk kocht de gemeente Assen de vier woonhuizen zo'n tien jaar geleden aan, om daar de projectleiders van de bouwploegen onder te brengen. Maar na voltooiing van De Nieuwe Kolk staat het pand te verpauperen. De nieuwe eigenaar is Henk Ziengs, die het met zijn vastgoedbedrijf RE-Z ontwikkelt.

Moderne uitstraling

Stichting KUUB uit Groningen, dat een collectief van particuliere woningeigenaren adviseert, ontwikkelt het project samen met de in Assen opgegroeide architect Remco Siebring. Volgens KUUB moet het nieuwe pand "een architectonisch gebouw worden met een moderne uitstraling." Als mogelijke indeling noemt KUUB een woning op twee etages, een loft, of een appartement met een werkatelier. Binnenkort moeten de eerste schetsen worden gemaakt en in 2016 moeten de eerste bewoners er kunnen wonen. Bekijk het plan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl