Eerste goederenwagon uit oorlog aangekomen in Coevorden

COEVORDEN - In Coevorden is vanmorgen de eerste goederenwagon uit de Tweede Wereldoorlog aangekomen. Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft onlangs vijf originele wagons opgespoord en gekocht.
De wagons zijn van hetzelfde type dat in de oorlog is gebruikt voor de deportatie van joden naar vernietigingskampen.

Restauratie

De Koninklijke Landmacht verzorgde het speciale transport waarmee de eerste wagon naar het voormalig NAVO-depot in Coevorden werd gebracht. Hij is vannacht opgehaald in het Duitse Butzbach en wordt in Coevorden gerestaureerd.

Later

De andere vier wagons komen later en worden ook in Coevorden opgeknapt. Ze krijgen in april volgend jaar een plek op het voormalig kampterrein bij Hooghalen.

Zichtbaarder
Het herinneringscentrum is al een tijd bezig om het voormalige doorgangskamp opnieuw in te richten. Zo wil het zichtbaarder te maken wat er zich heeft afgespeeld. Veel bezoekers vinden dat er maar weinig terug is te vinden van hoe het kamp, dat begin jaren zeventig werd afgebroken, er indertijd uitzag.

Wagon voormalig kamp Westerbork komt aan in Coevorden. Moet eerst grondig worden gerestaureerd.

">

Wagon

">

Wagon uit Duitsland voor kamp westerbork

">

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl