Burgemeester Loohuis: Molukkers integreren wel

HOOGEVEEN - Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen twijfelt er niet aan dat de Molukse gemeenschap van Hoogeveen goed geïntegreerd is in de Drentse samenleving. Dat zei hij vanmiddag bij de NOS.
Loohuis: "Van buiten lijkt het alsof ze dat niet willen, maar het tegendeel is waar. Ze zijn prima geïntegreerd, er zijn gemengde huwelijken, ze wonen en werken in de Drentse samenleving."

Huizen alleen voor Molukkers
Loohuis reageert daarmee op de ophef die is ontstaan, nadat vorige week een huis in de Molukse wijk is beklad met de tekst dat het huis alleen maar bewoond mag worden door Molukkers. Woningcorporatie Domesta wilde een Nederlands gezin in de woning plaatsen, omdat er vanuit de Molukse samenleving geen belangstelling is.
Afspraken
Burgemeester Loohuis van Hoogeveen vindt dat de gemeente zich aan een vijftig jaar oude afspraak met de Molukse bevolking moet houden. Die afspraak is dat wanneer er een huis vrij komt, deze wordt toegewezen aan iemand anders uit die wijk. Alleen, op basis van de afspraken die toen gemaakt zijn, blijven die 72 woningen Moluks. En in hun cultuur, en ook in de onze geldt afspraak is afspraak. Dat ligt vast en op basis daarvan zijn er rechten. Dat is in meer dan vijftig jaar nooit een probleem geweest."
Veel misverstanden over Molukkers
"Ik kan me goed voorstellen dat als je de geschiedenis van de Molukkers in Nederland en de afspraken niet kent, dat je je afvraagt hoe dit kan. Ik merk ook dat mensen buiten Hoogeveen denken dat het om honderden huizen gaat, maar in werkelijkheid gaat het om 72 huizen in drie straten. Die zijn heel specifiek voor Molukkers en voor mensen die bijvoorbeeld getrouwd zijn met Molukkers."
Nieuw gesprek
Gisteren spraken Domesta en vertegenwoordigers van de Molukse bevolking met de gemeente Hoogeveen. Samen lieten ze nogmaals weten dat er geen andere dan Molukse gezinnen in de woningen worden gehuisvest. Bovendien komt er binnenkort een nieuw gesprek. Daarin willen de bewoners met Domesta de afspraak maken dat zij meer invloed krijgen op de toewijzing van de woningen.

Eerder hierover

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl