Schaatscoach Van Veen mijdt EK in Rusland

Schaatscoach Jan van Veen
Schaatscoach Jan van Veen
SCHAATSEN - Schaatscoach Jan van Veen uit Dwingeloo laat in januari het Europees kampioenschap allround in het Russische Tseljabinsk om persoonlijke redenen aan zich voorbijgaan.
"Ik vind niet dat ik daar hoog en droog op het ijs kan gaan staan en net doen alsof er niets aan de hand is", laat de trainer van onder anderen Marije Joling uit Assen en Koen Verweij weten. "Ze zeggen altijd dat topsport losstaat van politiek. Gezien alle ontwikkelingen in Rusland krijg ik echter een heel andere indruk."

Agressieve rol
De coach van Team Corendon wijst op de vliegramp met de MH17 en de volgens hem agressieve rol van Rusland in vooral Oekraïne. "Ik heb momenteel gewoon een heel slecht gevoel bij dat land. Daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid en blijf thuis. Niet zozeer omdat ik mij daar niet veilig zou voelen, maar omdat ik een mens ben met een eigen mening. Ik wil me in dit geval nergens achter verschuilen."

Geen probleem
Van Veen heeft naar eigen zeggen bij de ploegleiding en binnen zijn staf al in een vroeg stadium aangegeven, dat hij niet van plan was naar de EK te gaan. "Er wordt verder geen probleem van gemaakt", verzekert Van Veen. "We werken bij Team Corendon met drie coaches. Er gaat er zeker één mee naar het EK. Uiteraard is iedereen vrij om zijn eigen keuzes hierin te maken. De schaatsers ook, maar die moeten zich eerst nog kwalificeren. Het kan echter geen kwaad om vooraf hierover na te denken."

Weinig effect
Van Veen zei te beseffen dat zijn principiële beslissing weinig tot geen effect zal hebben. "Maar de manier waarop de politiek Rusland met fluwelen handschoenen aanpakt, zit me dwars."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl