Nieuwe app van Noblesse om stankoverlast te melden

WIJSTER - Het is volgens het bedrijf zelf uniek in de wereld. Slachtafvalverwerker Noblesse in Wijster heeft een app ontwikkeld om stankoverlast te melden.
Het bedrijf ervaart bij bewoners in Wijster en Drijber een drempel om te bellen, vandaar de app voor de mobiele telefoon.

Omwonenden klagen al jaren over stankoverlast. Het bedrijf heeft een paar dwangsommen gekregen voor overtreding van de geurnorm, maar bleef bij de laatste metingen binnen de wettelijke norm.

App stelt belangrijke vragen

Volgens Leo Hoekstra van Noblesse is het met de app gemakkelijker voor omwonenden om de geurklachten te melden. Via de app worden vragen gesteld zoals: 'Wat vindt u van de geur? Welke omschrijving past het beste bij deze geur? Hoe sterk is die en weet u waar de geur vandaan komt?' Het bedrijf kan met de antwoorden beter op klachten reageren.

De klachten kunnen anoniem worden ingediend. Omwonenden van de Stichting Veilig bedrijventerrein ETP betwijfelen dat, omdat de app ook de locatie doorgeeft.

'App is niet nodig'

Bewoners van Wijster en Drijber denken niet dat de app de problemen oplost. Zij zeggen dat ze al drie jaar last hebben van indringende stank. "Als Noblesse niet stinkt is de app helemaal niet nodig", vinden zij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl