Gaat de woningmarkt weer op slot door strengere regelgeving?

HOOGEVEEN - De regels voor een hypotheeklening worden vanaf 1 januari 2015 verscherpt. Voor starters met een modaal inkomen betekent dit dat zij vijf tot acht procent minder geld kunnen lenen. Dat kan gaan om een bedrag van 35.000 euro.
Door de strengere regels stagneert waarschijnlijk de woningmarkt. Als starters geen woning meer kunnen kopen, zullen huisbezitters minder snel hun woning van de hand kunnen doen en doorgroeien.

Financiële nood voorkomen

De strengere regels voor een hypotheeklening komen van het Nibud. Het adviesorgaan stelde de norm onlangs op. De instantie wil voorkomen dat mensen in financiële nood komen door een te hoge lening.

Geen goed systeem

Volgens Alwin Smit van de Hypotheekshop in Hoogeveen werkt het systeem niet goed.
"Terwijl mensen steeds minder mogen lenen voor een hypotheek, stijgen de prijzen van huurwoningen fors. Het is dus voordeliger om te kopen, maar dit wordt op deze manier onmogelijk gemaakt." Aldus Smit.
Inkomen man €21.500, inkomen vrouw idem dan kunnen ze dit jaar € 220.000,- lenen en volgend jaar nog maar € 185.000,- een verschil van 35k!
— Hypotheekshopzwolle (@Hypotheekshops)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl