Wil Red Giants promoveren naar de eredivisie?

BASKETBAL - Red Giants uit Meppel is koploper van de promotiedivisie. Mocht dat aan het einde van het seizoen nog zo zijn dan mag de ploeg uit Meppel promoveren naar de eredivisie. Maar de vraag is of de club dat wil...

Trainer Patrick Koning is enthousiast. Als trouwe speler van het vlaggenschip in Meppel zei hij meerdere keren 'nee' tegen een verzoek van een eredivisionist. Als trainer zou hij het graag alsnog mee willen maken. 'Het zou natuurlijk mooi zijn om in je eigen stadje als coach op het hoogste nivo mee te kunnen doen. Als we er twee Amerikanen bijhalen zouden we met het huidige team aardig mee kunnen draaien'.

Spelers
De spelersgroep is verdeeld. Veel spelers zijn al dertig jaar of ouder en hebben al heel wat jaren in de eredivisie gespeeld. Juist omdat ze zich op hun maatschappelijke carrière willen richten spelen ze bij Red Giants. 'Het is een mooie manier om op hoog nivo te spelen en toch te werken aan je maatschappelijke carrière', zegt Jesper Jobse. De mannen in Meppel trainen nu maar twee keer per week. Bij een stap naar de eredivisie moet dat volgens trainer Koning minimaal opgekrikt worden naar vier keer per week.

Bestuur

Nu gaat er 25.000 euro om in het vlaggenschip, voor promotie heb je zo'n 250.000 euro nodig om mee te kunnen doen. Voorzitter Gert Klamer is terughoudend; 'Vooralsnog is er geen sprake van promotie. Of er moeten sponsoren opstaan die garanderen dat ze voor vijf of zes jaar 250.000 euro willen neertellen'. Het verschil is groot.

Nostalgie

Vanaf 1987 tot 1996 speelde Red Giants wel in de eredivisie. Sporthal Het Vledder was in die tijd tot de nok toe gevuld. Er kwamen 1500 bezoekers op topwedstrijden af. Maar de droom werd ruw verstoord door naheffingen van de Belastingdienst.

Glenn Pinas

Aris uit Leeuwarden was tien jaar geleden de laatste ploeg die promoveerde naar de eredivisie. Volgens oud-bondscoach en oud-coach van de Red Giants; Glenn Pinas is het gat te groot tussen de twee competities. 'Maar dat hebben we zelf veroorzaakt. We hebben de Amerikanen jarenlang teveel betaald. En de Nederlandse spelers te weinig doorontwikkeld, ze zitten vooral op de bank en zijn vaak niet goed genoeg'.

Beker

Donderdagavond om 20.00 uur speelt Red Giants in de vierde ronde om de beker tegen eredivisionist Landstede uit Zwolle.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl