Inwoners Veenkoloniën willen duidelijk geen windmolens

GIETEN - Inwoners van de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal zien de komst van windmolens niet zitten. Dat blijkt uit het dinsdagavond gepresenteerde draagvlakonderzoek van de drie gemeenten. Van de bewoners die aan het onderzoek deelnamen, heeft 77 procent bezwaar tegen de geplande windparken.
Gezien de vele protesten lag deze uitkomst misschien wel voor de hand. "Maar nu staat het ook echt op papier, in een onderzoek dat zeker representatief genoemd mag worden", aldus wethouder Bert Wassink van Aa en Hunze. De drie gemeenten willen de uitkomsten van het onderzoek nog dit jaar aanbieden aan minister Henk Kamp. Ze vinden dat de minister het ontbreken van draagvlak niet kan negeren. "Als hij de taakstelling per sé wil halen, dan moet de minister maar naar andere locaties kijken," aldus Wassink.

Eigen huis

In totaal zijn ruim 10.000 vragenlijsten verstuurd. Daarvan zijn er 4229 ingevuld en daarvan is 77 procent in meer of mindere mate tegen de komst van windmolens. In de gemeente Stadskanaal is het protest het grootst. Bezitters van een eigen huis zijn vaker tegen dan huurders. Bert Westerink van onderzoekbureau Enneüs spreekt van een representatief onderzoek met een heel duidelijk nee tegen windmolens.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.