Onrust en onvrede over provinciale PvdA-kandidatenlijst

De PvdA verloor bijna 30.000 stemmen
De PvdA verloor bijna 30.000 stemmen
ASSEN - Er is grote onrust en onvrede binnen de PvdA Drenthe over de ontwerp-kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart. De woede zit vooral bij de grootste PvdA-afdelingen Assen en Emmen. Hun kandidaten zijn pas te vinden op de plekken 8, 9 en 10.

Aanvoerder Van der Tuuk

De PvdA-lijst wordt aangevoerd door gedeputeerde Ard van der Tuuk. Deze plek staat vast. Maar de rest van de lijst moet donderdagavond nog door de leden worden vastgesteld op de gewestelijke PvdA-vergadering in Westerbork. De onvrede over de lijstsamenstelling is zo groot, dat twaalf PvdA-ers zich weer als kandidaat hebben teruggetrokken. Drents PvdA-voorzitter Harm Brouwer is daar zelf één van, omdat hij een te lage plek op de lijst had gekregen. Hij wil niet zeggen op welke plek hij stond op de advieslijst, maar hij laat weten "dat zijn ambitie hoger was."

Oplopende spanningen

Wie zich nog meer hebben teruggetrokken van de lijst, wil Brouwer niet zeggen. De PvdA-voorzitter betreurt de situatie, maar wijt de onvrede en onrust vooral aan de lastige tijd waarin de Partij van de Arbeid landelijk verkeert. "We staan er natuurlijk slecht voor in de peilingen. En daar wordt iedereen onrustig van en dat is ook wel te begrijpen. De spanningen nemen dan toe."

Er is door het Drentse partijbestuur ook nog contact geweest met het landelijk partijbureau over procedurele zaken, omdat er afdelingen kritiek hebben op de wijze waarop de advieslijst tot stand is gekomen. Maar volgens Brouwer is er procedureel niets misgegaan, zo stelt ook het partijbureau. "We kunnen de lijst donderdagavond gewoon voorleggen aan de leden en dan wachten we de stemming wel af."

Grootste verzet uit Assen en Emmen

Met name de afdelingen Emmen en Assen zullen proberen de kandidatenlijst te wijzigen. Zij zijn de grootste afdelingen, maar de eerste Asser kandidaat is te vinden op nummer 8. Dat is de Asser PvdA-afdelingsvoorzitter Ralph du Long en op nummer 9 staat het huidige Statenlid Michel Berends uit Assen. De eerste PvdA' er uit Emmen op de lijst is op nummer 10 te vinden, dat is Henk Smit. Beide afdelingen vinden die plekken veel te laag.

Op nummer 2 van de advieslijst staat het huidige statenlid Roelie Goettsch uit Westerbork, op 3 oud-PvdA-raadslid Hendrikus Loof uit Hoogeveen, op 4 Ronald Koch uit Grolloo, op 5 Rudolf Bosch uit Meppel en op 6 en 7 de huidige statenleden Peter Zwiers uit Tweede Exloërmond en Maaike Bakker uit Diever. De PvdA is nu met 12 zetels de grootste partij in Provinciale Staten van Drenthe, maar de vrees is dat de partij flink moet inleveren straks in maart met de verkiezingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl