Jan Broertjes: "Achteraf kun je het makkelijkst een gemeente besturen"

BEILEN - Wie Jan Broertjes de hand wil schudden bij zijn afscheid, staat lang in de rij. Voormalig burgemeester Jan Broertjes hoort vaak dat mensen het jammer vinden dat hij weggaat. "Ik proef dat de mensen het menen en met me meeleven."

Geen steun PvdA

Bij het afscheid zijn ook de politieke partijen waar Broertjes steun van had verwacht, maar niet heeft gekregen. Zoals collegepartij PvdA. "Wij zijn kritisch geweest over een aantal dingen en hij legt dat uit als gebrek aan vertrouwen. Het zij zo," zegt fractievoorzitter Benny Muskee.

Terugkijkend zegt Broertjes dat het gemakkelijk is om achteraf een gemeente te besturen. "Achteraf denk je wel: het had misschien anders gekund. Maar daar leer je ook weer van."

Misstanden

Jan Broertjes vertrekt eind oktober als hij onvoldoende vertrouwen krijgt van de gemeenteraad. Aanleiding is berichtgeving van RTV Drenthe over mogelijke misstanden bij de Sociale Dienst. Er zijn veel rechtszaken tegen de gemeente van bijstandsgerechtigden over kortingen op hun uitkering.

Levenslange uitkering

Eén vrouw krijgt meer dan een jaar geen bijstand. Een tape waarop Jan Broertjes haar een uitkering voor het leven aanbiedt als ze stopt met procederen veroorzaakt veel ophef. De gemeenteraad eist een onderzoek en daaruit blijkt dat het bijstands- en reïntegratiebeleid van de gemeente onvoldoende transparant is en dat beslissingen niet navolgbaar zijn. Tijdens de bespreking van het onderzoeksrapport stapt Broertjes op.

Jan Broertjes blijft in Klatering wonen en heeft nog geen idee wat de toekomst zal brengen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl