Philips sluit fabriek in Emmen; 240 mensen verliezen baan

EMMEN - Philips sluit in september 2016 de fabriek in Emmen. De Emmer vestiging maakt draagconstructies voor openbare verlichting.
Philips Lighting B.V. in Emmen heeft 140 mensen in vaste dienst en honderd uitzendkrachten. Zij verliezen hun baan. FNV Bondgenoten meldt dat de werknemers vandaag zijn ingelicht over de plannen.

Te duur

Volgens Philips-woordvoerder Eric Drent moet de kostprijs naar beneden om te kunnen concurreren met andere bedrijven: "Als we in 2016 niet sluiten, betekent dit dat we een tijd later zitten met producten die te duur zijn en die niet worden verkocht", zegt Drent.

Lage lonenlanden

Efficiënter werken in de Emmer fabriek is niet mogelijk. Vooral de loonkosten zorgen ervoor dat de producten uiteindelijk te duur worden. De productie wordt volgens Drent verplaatst naar een lage lonenland: "We moeten denken aan landen als Polen, waar Philips ook bedrijven heeft," meldt Drent.

Philips probeert de medewerkers die hun baan verliezen aan ander werk te helpen.

Bom

'Het nieuws is ingeslagen als een bom', zegt Johan Weijenberg van FNV Metaal Drenthe. De vakbond noemt het sluiten van de fabriek 'een mes in de rug' voor het personeel. Volgens de vakbond laat Philips hiermee zien alleen belang te hechten aan de aandeelhouderswaarde.

De bond wil eerst alle feiten boven water krijgen. Daarna kijkt FNV naar eventuele vervolgstappen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl