Van Calker zet punt achter bobsleecarrière

Edwin van Calker
Edwin van Calker
PROVINCIE - BOBSLEEËN - Edwin van Calker stopt met bobsleeën. Dat maakte de piloot vandaag bekend.
Van Calker, afkomstig uit Gasselterboerveenschemond, ziet op sportief gebied onvoldoende perspectief om het seizoen nog af te maken. Ook Sybren Jansma en Yannick Greiner van Team Van Calker kiezen ervoor te stoppen. Daarmee houdt het team op te bestaan.

Europacup
"Ik was doorgegaan als we bij de wereldkampioenschappen in Winterberg zouden kunnen meedoen voor een plaats in de top acht'', lichtte Van Calker zijn beslissing toe. Hij gaat zaterdag en zondag nog wel van start met de viermansbob in de Europacup-wedstrijden in het Zuid-Duitse Königssee. "Ik heb er heel veel zin in. We willen op een mooie manier afscheid nemen. Dat kan eigenlijk alleen met een podiumplaats.''

Laatste race

Met zijn laatste race komt er een einde aan de loopbaan die Van Calker in 2001 startte. Samen met Jansma plaatste hij zich driemaal voor de Olympische Spelen. De editie van 2010 in Vancouver werd de meest spraakmakende. Van Calker ging toen niet naar beneden in de viermansbob, omdat hij de baan veel te gevaarlijk vond.

Kritiek
Die beslissing leverde van Calker veel kritiek op. Hij besloot na de betreffende Spelen dan ook zijn eigen team op te richten, dat los stond van de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN). "Ik wilde door, ondanks de harde klap die ik destijds te verwerken kreeg. Ik heb mijn remmers gevraagd wat zij wilden en ook zij wilden doorgaan. We hebben vervolgens iets moois neergezet.''

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.