Dinsdag uitspraak over nieuw onderzoek naar moordbroers

ASSEN - De Asser rechtbank beslist dinsdag of moordverdachte Admilson R. opnieuw psychiatrisch moet worden onderzocht. Dit willen de advocaten van Hoogevener, die samen met zijn broer wordt verdacht van de moorden op Berend Smit en het echtpaar Veenendaal.
De advocaten eisten dat Marcos (29) en Admilson (30) door nieuwe psychiaters en psychologen worden onderzocht, omdat ze het niet eens zijn met de conclusies van het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

Levenslang

Het PBC stelt dat ex-militair Admilson volledig toerekeningsvatbaar was tijdens de moorden in Dwingeloo en Exloo. Hem hangt daardoor een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Stoornissen

Volgens de advocaten lijdt hij aan psychische stoornissen als gevolg van twee uitzendingen naar Afghanistan en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Zij vinden dat hij cliënt behandeld moet worden. Marcos is door het PBC verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Desondanks willen ook zijn nieuwe advocaten Wim Anker en Evert van der Meer nader onderzoek.

Adoptievader

De advocaten van Admilson, Noortje Lut en Michael Ruperti dienden een aantal onderzoekswensen in die de rechtbank eerder al afwees. Zo willen advocaten dat Admilson door een militair traumadeskundige wordt onderzocht, dat zijn adoptievader uit Wijster nogmaals wordt gehoord en dat de biologisch ouders van de broers in Brazilië worden opgespoord om ook hen te horen.

Niks te zeggen

Voor het eerst waren beide broers aanwezig in de rechtbank. Ze hadden zelf niks te zeggen, zo verklaarden ze aan het eind van de zitting.

Berend Smit
De zaak over de in november 2012 doodgeschoten Berend Smit (55) en het in juli vorig jaar vermoorde echtpaar Veenendaal (beide 77) in Exloo wordt naar verwachting eind maart inhoudelijk behandeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl