Huisartsen willen meer geld voor nieuwe zorgtaken

ZUIDWOLDE - Het contract voor 2015 tussen Drentse huisartsen en Achmea, de grootste zorgverzekeraar van onze regio, laat nog op zich wachten. Oorzaak: extra werk, nieuwe taken, maar geen geld.

Ziekenhuistaken

Volgens de huisartsen willen de zorgverzekeraars ziekenhuistaken overhevelen naar de huisartsen, omdat die zorg net zo goed en goedkoper is. De huisartsen vinden dat prima, maar willen wel geld voor extra personeel en hun praktijk, om die extra medische handelingen uit te voeren, zegt huisarts Dik de Groot uit Zuidwolde.

Zorg inkopen

Huisartsen moeten binnenkort meer werk overnemen van ziekenhuizen, zoals de zorg voor chronisch zieken, diabetici, hartpatiënten en mensen met psychische klachten. Daarvoor nemen ze praktijkondersteuners en verpleegkundigen in dienst.

Volgen huisarts Groot uit Zuidwolde is nog volstrekt onduidelijk hoe en welke vormen van zorg de zorgverzekeraars in 2015 inkopen bij de huisartsen. Terwijl de huisartsen nu hun handtekening onder het contract moeten zetten.

Maak maar plannen

Achmea zegt dat de nieuwe medische taken van de huisartsen allemaal vergoed worden. "Met de minister, Zorg Verzekeraars Nederland en de Landelijke Huisartsen Vereniging zijn afspraken gemaakt. Er komt niet minder geld beschikbaar, maar we gaan het geld anders verdelen. De huisartsen moeten daarvoor wel met plannen komen voor hoe ze de zorg in hun regio willen inrichten", zegt Femke Teunissen van Achmea.

"Mes op de keel"

Huisarts De Groot noemt dat met het mes op de keel onderhandelen. "De deadline is 15 november terwijl de zorgverzekeraars geen duidelijkheid geven." Volgens Achmea zijn juist in Drenthe al veel contracten met huisartsen gesloten of staan huisartsen op het punt om te tekenen.

Spreekverbod

Huisarts Dik de Groot uit Zuidwolde voelt zich vrij om kritiek te uiten. Voorzitter Ben Luten van de Drentse Huisartsen Kring heeft die vrijheid niet zegt hij; "Ik mag niks zeggen over de kwestie, of huisartsen nu wel of niet het nieuwe contract moeten tekenen op straffe van een mogelijke boete voor kartelvorming." De maatregel is hem en zijn medebestuurders van de Landelijke Huisartsen Vereniging opgelegd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl