'Den Haag beslist over fusie Haren en Tynaarlo'

VRIES - "De Tweede Kamer en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken bepalen of gemeente Haren fuseert met Tynaarlo", dat zegt hoogleraar bestuursrecht Remco Nehmelman van Universiteit Utrecht.

Provinciegrens
Volgens Nehmelman is het opmerkelijk dat Haren wil fuseren met een gemeente uit een andere provincie; "Het is geen dagelijkse kost," Een fusie tussen twee gemeenten uit verschillende provincies brengt een hoop extra werk met zich mee. Er moet namelijk een nieuwe wet gemaakt worden en die moet vervolgens goedgekeurd worden door de Tweede Kamer.
"Groningen is logischer"
Een Harense fusie met de gemeente Groningen ligt meer voor de hand, meent Nehmelman, omdat Haren daar al mee samenwerkt. "Dat neemt de wetgevende macht in Den Haag mee in hun besluit over een aanstaande fusiepartner voor Haren", zegt de hoogleraar.
Nehmelman: "Haren zou heel goed aan de minister en de Tweede Kamer moeten uitleggen waarom zij niet wil fuseren met Groningen en waarom een samensmelting met Tynaarlo beter is".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl