Gevaarlijke variant van vogelgriep in Duitsland

Pluimveesector
Pluimveesector
CLOPPENBURG - Slecht nieuws voor de pluimveesector rond het Duitse district Cloppenburg. De gevonden vogelgriepbesmetting is van het gevaarlijke type H5N8. De minister van Landbouw in de Duitse deelstaat Nedersaksen heeft dat vandaag bekend gemaakt
Cloppenburg ligt op een afstand van zo'n vijftig kilometer van de provincie Drenthe bij Emmen. Maandag werd op een kalkoenfokkerij vogelgriep vastgesteld. Toen was nog niet bekend of het om de gevaarlijke variant gaat. De 19.000 kalkoenen op het bedrijf zijn preventief geruimd.

Meer bedrijven geruimd.

In het district zo dicht bij de grens met Drenthe worden in totaal bijna 13,5 miljoen kalkoenen
en kippen gehouden. Een bedrijf in het dorp Garrel stond in contact met het besmette bedrijf. Ook daar zijn de dieren preventief geruimd, meldt de Duitse omroep NDR. Er gelden nu strenge regels rondom vervoer van dieren.

De Duitse autoriteiten denken nog na over de ruiming van meer bedrijven in de buurt van het besmette bedrijf. Het gaat dan om zo'n 200.000 dieren. In Nederland zijn de maatregelen tegen vogelgriep juist versoepeld, omdat er de afgelopen twee weken geen nieuwe gevallen zijn vastgesteld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl