Frauderende oom en neef moeten 2,5 jaar de cel in

De officier eist een celstraf van 15 maanden voor de woedende schoonmoeder
De officier eist een celstraf van 15 maanden voor de woedende schoonmoeder
ZWARTEMEER - Voor grootschalige fraude en leiding geven aan een criminele organisatie moeten twee mannen uit Zwartemeer van 43 en 31 jaar 2,5 jaar de cel in. De straf is gelijk aan de eis van het OM.

Katvangers

De oom en neef maakten zich in 2008 en 2011 schuldig aan payroll-fraude, verduistering, faillissementsfraude, belastingfraude en leiding geven aan een criminele organisatie. Ze bestelden op grote schaal goederen en betaalden de rekeningen niet. Hiervoor zetten de mannen bedrijven op, op naam van katvangers. Deze katvangers waren mannen die in financiële moeilijkheden verkeerden en voor een klein bedrag een bedrijf op naam kregen. Deze lege BV's, maar ook failliete bedrijven zoals discotheek de Boogie Bar, werden gebruikt om goederen te bestellen, die vervolgens niet werden betaald en verdwenen.

Oplichting

Daarnaast zouden de mannen payrollbedrijven hebben opgelicht door werknemers op de loonlijst te zetten zonder dat zij werk hadden verzet. Ook werd gesjoemeld met het aantal werkuren en bedragen. Deze taak kwam voor rekening van een 62-jarige man uit 2e Exloermond. Die vulde de loonadministratie onjuist in. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Een tweede handlanger kreeg een werkstraf van 180 uur opgelegd met daarbovenop een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

Belastingfraude

De tonnen aan omzet die de oom en neef met hun handeel incasseerden werden niet aan de belastingdienst opgegeven. De 31-jarige man zou ruim vier en een halve ton hebben verzwegen. Zijn oom gaf als aftrekpost 95.000 euro aan alimentatiegeld op. Dit geld zei zijn ex-vrouw nimmer te hebben ontvangen.

De rechtbank noemde de handelswijze van de hoofdpersonen slinks en doortrapt. Voor een van de slachtoffers moet een schadevergoeding van bijna 30.000 euro worden betaald.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl