Boeren zien inkomen dalen

ASSEN - De portemonnee van boeren is dit jaar flink dunner geworden. Gemiddeld daalde het inkomen in de land- en tuinbouw met twintig procent ten opzichte van 2013.
Dat blijkt uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut in Wageningen. Boeren kregen het vooral zwaarder door prijsdalingen van producten.

Minder uitgaven

Gemiddeld gaven boeren dit jaar minder uit aan voer, energie en vervoer. De kosten hiervoor daalden. Maar volgens onderzoeker Harold van der Meulen van het LEI was deze daling niet genoeg voor boeren: "Die daling was niet voldoende voor een aantal sectoren om het inkomen op peil te houden."
Grootste dalers
Het inkomen daalde vooral bij fruittelers, akkerbouwers en boeren met vleesvarkens. Bij melkveebedrijven is er sprake van een lichte daling over dit jaar. Vooral in de laatste maanden nam het inkomen af door een lagere melkprijs.

Kippen en geiten

Boeren met pluimvee of geiten kwamen er beter van af. Van der Meulen van het LEI: "De pluimveesector boert goed, ondanks de vogelgriep. De daling van vervoerkosten speelt een grote rol, bovendien is de prijs voor eieren gestegen.
Bij melkveebedrijven vormen de geitenhouderijen de uitzondering. De prijs voor geitenmelk is gestegen, waardoor het inkomen van de geitenboer gemiddeld omhoog is gegaan.

2015 schone lei

Wat zijn de verwachtingen voor boeren voor 2015? Van der Meulen kan daar geen antwoord op geven; "Het is in de landbouw niet te voorspellen. Boeren zijn afhankelijk van zoveel ontwikkelingen. Wat dat betreft beginnen we in 2015 weer met een schone lei, we zullen zien wat er gebeurt".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl