WK Motorcross komt definitief naar TT-circuit Assen

MOTORCRSOSS - 25-duizend ton zand is nodig om het TT-circuit van Assen om te toveren tot Grand Prix cross-circuit. Op 30 augustus is het zover. Dan komt de wereldtop van de motorcross naar Assen om de zeventiende wedstrijd om het Wereldkampieonschap te rijden.
Op de Lauzitsring, een wegracecircuit in Duitsland en op het circuit van Zolder in België werd ook al eens een Grand Prix motorcross verreden. Daar viel de publieke belangstelling tegen en bleef het bij een eenmalige actie. In Assen wordt het evenement georganiseerd en gepromoot door Lee van Dam. Hij heeft een contract getekend om het WK Motorcross voor vier jaar naar Assen te halen. Maar mocht de belangstelling tegenvallen, dan mag Van Dam er na het eerste jaar weer uitstappen.

Infrastructuur

"De bestaande infrastructuur op het TT-circuit is natuurlijk al geweldig. Er is een persruimte, er zijn pitboxen en er zijn bestaande zitplaatsen voor zo'n 25.000 tot 30.000 bezoekers. Bij slecht weer zitten de toeschouwers op de hoofdtribune zelfs droog", zegt Van Dam. Bij 10.000 betalende bezoekers is Van Dam uit te kosten.

Het idee is twee jaar geleden al ontstaan. Via oud-motorcrosser Jan Postema uit Assen kwam Van Dam in contact met directeur Giuseppe Luongo van Youthstream. Youthstream heeft de rechten van het WK motorcross en kwam zelf met de vraag of Lee van Dam het project wilde onderzoeken.

Circuit

Het cross-circuit wordt aangelegd rondom het VIP-gebouw op het TT-circuit. De start is in de Geert Timmerbocht en voert voor de hoofdtribunes langs en via de paddock weer terug. Defensie biedt het zand aan van hun omliggende terrein. Ingenieursburo Arcadis zorgt ervoor dat het zand op de juiste plek komt.

Financiën

De gemeente Assen betaalt 50.000 euro mee aan het evenement. De provincie Drenthe 75.000. Het kost meer dan zeven ton om het WK naar Drenthe te halen. Wat het bedrag precies is wil organisator Lee van Dam niet bekendmaken. Een groot deel wordt in natura gesponsord door bedrijven die meewerken met het aanleggen van de baan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl