Alescon kan twee miljoen goedkoper

HOOGEVEEN - Werkvoorzieningsschap Alescon maakt jaarlijks een verlies van drie miljoen euro. Maar dat kan in de toekomst twee miljoen minder worden.

Zes gemeenten dragen het jaarlijkse verlies van het werkvoorzieningsbedrijf.
"De bedrijfsvoering van Alescon is op orde, maar het kan twee miljoen goedkoper door de afbouw van het bedrijf, verliesgevende delen van het bedrijf af te stoten en nog meer mensen bij andere bedrijven aan het werk te zetten," zegt Alescon-bestuurder Anno Wietze Hiemstra.

Kleiner

Naast de plannen om het verlies te verkleinen, zal Alescon in de toekomst sowieso kleiner worden. Dat komt door de nieuwe Participatiewet. Daardoor mogen sociale werkvoorzieningsbedrijven vanaf 2015 geen nieuwe mensen met een arbeidshandicap aannemen.
Alleen voor jonge gehandicapten, die blijvend volledig arbeidsongeschikt zijn, wordt een uitzondering gemaakt.
Nu werken bij Alescon 1800 mensen, van wie al veel voor andere bedrijven.

Gemeenten verantwoordelijk voor arbeidsongeschikten

Aa & Hunze, Assen, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Tynaarlo en het bedrijfsleven worden verantwoordelijk voor het zoeken naar werk voor mensen die vanaf 2015 niet meer bij Alescon terecht kunnen.
"In de eerste helft van volgend jaar moeten we daar plannen voor maken," zegt Hiemstra.

Hoe nu verder met Alescon?

Als alle plannen doorgaan, blijft er nog een jaarlijks verlies over van één miljoen euro. De zes gemeenten blijven dat verlies samen dragen. Assen en Hoogeveen betalen het grootste gedeelte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl