Mogelijk 242 Noren in gevangenis Veenhuizen

De man zou onterecht methadon hebben gekregen
De man zou onterecht methadon hebben gekregen
VEENHUIZEN - Als er inderdaad Noorse gevangenen wegens een cellentekort naar Veenhuizen komen, dan zullen dat er 242 zijn.
Dat hebben beide landen afgesproken, zo liet een woordvoerder van het ministerie van Justitie vrijdag weten na berichten in Noorse media. De parlementen van beide landen kunnen nog een stokje voor het plan steken.

Het was al bekend dat de Noren in de gevangenis in Veenhuizen terecht zullen komen, als het zover is. In oktober werd nog gesproken over een aantal van 250 tot 350 Noorse gevangenen. Volgens de woordvoerder is dit dan ook een verdere stap. Er is ook over de prijs gesproken die Noorwegen moet gaan betalen, maar die wordt niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat de opvang van de Noorse gedetineerden voor Nederland "kostendekkend is". Nederland verdient er niet aan.

Werkgelegenheid

Voordeel voor Nederland is dat de deal werkgelegenheid oplevert in een tijd waarin er steeds minder Nederlanders in de gevangenis zitten. Er zijn ook al Belgische gevangenen in Tilburg ondergebracht.

Zomer 2015

De Noorse minister van Justitie Anders Anundsen zei gisteravond te hopen dat de eerste Noorse gedetineerden in de zomer van 2015 naar Veenhuizen verhuizen. Volgens Justitie is dat mogelijk, maar valt er weinig over te zeggen wanneer alles rond is.

Breivik

Volgens Anundsen gaat het voornamelijk om mensen met een lange celstraf. Volgens het Nederlandse ministerie wordt echter niet gekeken naar het delict waarvoor de Noren zijn veroordeeld. Bijzondere gevallen, zoals bijvoorbeeld moordenaar Anders Breivik, zullen niet naar Nederland komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl