'Stop met lozen van afvalwater van oliewinning Schoonebeek'

SCHOONEBEEK - Fysisch geograaf Ko van Huissteden wil dat de injectie van afvalwater in Noordoost-Twente wordt stilgelegd. Het water is afkomstig van de oliewinning in Schoonebeek.
Van Huissteden zegt het in reactie op inspecties van het Staatstoezicht op de Mijnen, waaruit blijkt dat zich al twee lekkages hebben voorgedaan in de ondergrond.

De fysisch geograaf verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van de pijpleidingen in de grond. Die zijn vroeger gebruikt voor de gaswinning en liggen er al meer dan twintig jaar. "In de olie-industrie is bekend dat wanneer putten verouderd zijn, ze kwetsbaarder worden. De helft van die putten heeft wel eens wat, zo blijkt in de praktijk"

Van Huissteden vindt de twee lekkages aanleiding genoeg om de waterinjectie stop te zetten en dat er eerst eens goed naar de staat van de pijpleidingen wordt gekeken."Nu wordt het afvalwater onder lagere druk geïnjecteerd, maar straks gebeurt dat onder grotere druk en het is geen goed teken dat er nu al op twee plekken lekkages zijn geconstateerd"

GroenLinks pleitte vrijdag al voor het stilleggen van het project toen naar buiten kwam dat zich twee lekkages hebben voorgedaan. Daarnaast zijn er zeven incidenten geweest waarbij gas is ontsnapt en er is een brand geweest op één van de injectielocaties.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl