Onrust onder pluimveehouders in grensstreek door vogelgriep Duitsland

KLAZIENAVEEN - Onder boeren in de grensstreek bestaat onrust over de vogelgriep in Duitsland.
Pluimveehouder Ramon Harmes uit Klazienaveen vindt dat de Nederlandse overheid maatregelen had moeten nemen na de vondst van vogelgriep in Meppen. "De A37 loopt hier vlak achter langs, met dagelijks meerdere transporten vanuit Duitsland. De kans dat daar een keer besmette dieren bij zitten is aannemelijk. En dan zijn wij als eerste aan de beurt."

Waarom heeft de vogelgriep in Meppen geen gevolgen voor Drenthe?
Volgens het Ministerie van Economische Zaken heeft dit te maken met Europese regelgeving. De vogelgriep in het Duitse Meppen, vlak over de grens bij Emmen, ligt onder de verantwoordelijkheid van de Duitse overheid. "Rond dit bedrijf wordt een cirkel getrokken van tien kilometer. Binnen deze zone mag geen pluimvee worden vervoerd. Deze cirkel raakt niet de Nederlandse grens", zegt woordvoerder Simon den Haak.
Als vogelgriep opduikt bij een bedrijf dat binnen tien kilometer van de Nederlandse grens ligt, zal het ministerie bekijken welke maatregelen er worden getroffen.

LTO Noord laat weten dat absoluut niet moet worden gedacht dat de vogelgriep over is in Nederland. "Er kan zo maar ergens weer een bedrijf opduiken met vogelgriep", zegt Bart Thybaut. "Wat de gevallen in Duitsland betreft: de Duitse overheid houdt zich aan de Europese regelgeving."

Afstanden

Vanuit Klazienaveen bekeken ligt Meppen op zo'n 25 kilometer afstand. Deze vondst van vogelgriep heeft geen impact op Drenthe. Terwijl de vondsten in het Westen van het land dat wel hadden. Deze besmette bedrijven liggen een stuk verder weg.

De afstanden van Drenthe met getroffen bedrijven op een rijtje (vanuit Assen gemeten):
- Kamperveen: 92 kilometer
- Hekendorp: 195 km
- Ter Aar: 208 km
- Zoeterwoude: 214 km
- Meppen: 96 km

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl