'Noblesse in Wijster intimideert omwonenden'

DRIJBER - Omwonenden voelen zich door Noblesse geïntimideerd als ze aangeven dat het stinkt bij het bedrijf. Dat zei buurtbewoner Roelie Baron, tijdens een bijeenkomst met waarnemend burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe.
Gisteravond kregen de omwonenden de kans om met de nieuwe burgemeester te praten over de stankoverlastzaak.

Actie
Volgens buurtbewoner Roelie Baron zijn omwonenden bereid tot keiharde actie. Wat er gaat gebeuren wil ze niet zeggen, maar tijdens de avond was te horen dat ze de poort willen sluiten. "We zijn er echt helemaal klaar mee. Als de poort dichtblijft, komt er geen geld binnen. Dat is het enige middel waarin je Noblesse kunt raken. Als je aangeeft dat het stinkt krijg je een persoonlijk bezoek en word je geïntimideerd. Mensen voelen zich geïntimideerd."

Burgemeester Baas zegde omwonenden toe met de bewoners mee te voelen. "Als het moet, ga ik zelf met een spandoek lopen". Aldus Baas.

Investeren
Baas wil dat slachtafvalverwerker Noblesse gaat investeren in maatregelen om de stankoverlast tegen te gaan, zodat het bedrijf ver onder de geurnorm blijft. "We gaan nadrukkelijk met het bedrijf in gesprek hierover. Dan gaan we nogmaals in gesprek.
Desnoods ga ik met de aandeelhouders in gesprek, kan me niets schelen. De overlast zal terug moeten, linksom of rechtsom", benadrukt Baas.

Diep
Baas heeft op zijn eerste dag in deze zaak meteen gemerkt dat het diep zit bij de bewoners. "Ik heb vaak 'nee' gezegd, maar ik denk dat iedereen meer heeft aan een helder antwoord dan aan een wollig verhaal. En daar is niet iedereen blij mee."

Ombuigen
Het wantrouwen tegen de gemeente hoopt Baas om te buigen. "Dit loopt al een paar jaar, en blijkbaar zijn we niet in geslaagd om voldoende maatregelen te nemen. Ik wil dit versnellen", zegt Baas.
In de eerste week van januari krijgen omwonenden antwoorden op vragen. In de loop van de maand komt er een nieuwe bijeenkomst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl