Europese steun voor getroffen tuinders verlengd

Europese steun voor getroffen tuinders verlengd (archieffoto)
Europese steun voor getroffen tuinders verlengd (archieffoto)
ASSEN - De Europese steunmaatregelen voor boeren en tuinders die getroffen zijn door de Russische boycot worden verlengd tot eind juni volgend jaar. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bekendgemaakt.
De bedragen die telers vergoed kunnen krijgen, zijn echter dusdanig laag en onder de kostprijs, dat brancheorganisatie LTO Nederland de ingreep van "weinig betekenis" acht voor de Nederlandse tuinbouwsector.

Vanaf 1 januari is nieuw budget beschikbaar, waardoor telers die met overschotten zitten vergoedingen kunnen aanvragen voor in totaal 9700 ton appelen en peren en 24.650 ton tomaten, wortelen, paprika's, komkommers en augurken. Overschotten zijn welkom bij de Voedselbanken.

De staatssecretaris heeft ook laten weten in januari een plan te presenteren om nieuwe afzetmarkten aan te boren voor Nederlandse groenten en fruit. Vorige week werd daarnaast een speciale garantieregeling voor bedrijfsfinanciering aangekondigd. LTO probeert in Brussel bovendien nog altijd toestemming te krijgen om collectieve brancheafspraken te kunnen maken, bijvoorbeeld over het uit de markt halen van producten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl