Grote verschillen in werken voor uitkering in Drenthe

ASSEN - Een bijstandgerechtigde in Drenthe weet in 2015 niet waar die aan toe is als het gaat om werken voor een uitkering. De tegenprestatie die gemeenten vragen voor een bijstandsuitkering, verschilt sterk.

Dat blijkt uit een inventarisatie van RTV Drenthe.
Gemeenten zijn verplicht op 1 januari 2015 beleid klaar te hebben voor de uitvoering van de tegenprestatie.

Lengte en duur van tegenprestatie

Het aantal uren varieert van een dagdeel per week in De Wolden tot 16 uur per week in Coevorden. Wat betreft de duur is Midden-Drenthe met 15 dagen tevreden, terwijl een bijstandsgerechtigde in Meppel twaalf maanden een tegenprestatie moet leveren. Werkt iemand helemaal niet mee, dan volgt een korting op de uitkering van 20 tot 50 procent voor één maand.

Streng

Op papier lijkt de gemeente De Wolden streng, omdat niemand is uitgezonderd van de tegenprestatie. Wethouder Mirjam Pauwels legt uit dat mensen die niet meedoen aan de maatschappij kunnen gaan piekeren en meer zorg kunnen gaan vragen. De gemeente zet de tegenprestatie in om mensen actiever deel te laten nemen aan de maatschappij.

Maatwerk

De gemeente Hoogeveen verwacht dat weinig mensen een tegenprestatie moeten leveren. Ze zitten volgens wethouder Gert Vos vaak al in een traject dat meer is gericht op het vinden werk zoals een reïntegratietraject. Maatwerk is het grote toverwoord. De wethouder erkent dat met maatwerk willekeur op de loer ligt.

Willekeur

Willekeur is precies wat Jan Lutje van FNV vreest. Door de grote verschillen per gemeente ontstaat een verschil in behandeling van bijstandsgerechtigden en dat is volgens Lutje onwenselijk. De FNV gaat het gemeentelijk beleid toetsen aan de landelijke richtlijnen.

Aantal urenDuurStrafkortingAa&Hunze, Assen, Tynaarlovariabelvariabel50% voor 1 maandBorger-Odoornnog onbekendnog onbekend20% voor 1 maandCoevordenmaximaal 16 uur per weekmaximaal 6 maanden20% voor 1 maandEmmenvariabelminder dan 40 uur20% voor 1 maandHoogeveen8 uur per weekmaximaal 6 maanden25% voor 1 maandMeppelmaximaal 8 uur per weekmaximaal 12 maanden50% voor 1 maandMidden-Drenthe8 uur per weekmaximaal 15 dagen20% voor 1 maandNoordenveld8 uur per weekmaximaal 3 maanden per jaar20% voor 1 maandWesterveldcollege bepaalt aantalcollege bepaalt duur50% voor 1 maandDe Wolden1 dagdeel per weekmaximaal 6 maandennog onbekend

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl