Elfstedentochtrijder Tinus 'de teen' Udding (74) overleden

UFFELTE - Tinus Udding uit Uffelte is afgelopen woensdag overleden. Udding reed in 1963 de Elfstedentocht. Hij werd vooral bekend doordat hij tijdens de 'Hel van 63' een teen verloor.
Bovendien had Udding tijdens een deel van de tocht zijn arm uit de kom. Toch finishte de Drent op een 31e plaats. In totaal voltooiden slechts drie Drenten de Toch der Tochten, onder wie dus Tinus Udding en ook zijn broer.

Teen

Na de finish kwam Udding erachter dat zijn linkerteen was bevroren. In het ziekenhuis werd de huid van de teen met nagel en al verwijderd. De overblijfselen kregen in 1994 een plaats in het Schaatsmuseum in Hindeloopen.

Boek

In 2007 schreef Udding zijn belevenissen in de Elfstedentocht van 1963 op papier en bracht hij het boek ‘Mijn teen voor een kruisje’ uit. Later schreef hij nog de roman Doemnevel en Dubbel Dilemma.

Vitale indruk

Schrijver Bertus Voortman van de Historische Vereniging had in oktober nog contact met Udding voor de vereniging. "Toen maakte hij nog een vitale indruk. Dit was voor iedereen een verrassing." Het was volgens Voortman in 1963 een hele zware Elfstendentocht. "Pas in Leeuwarden ontdekte hij dat zijn teen bevroren was. De nagel en het vel zijn eraf gehaald. Die liggen in het museum."

"Het was een rustige en bedaarde man, zonder enige opsmuk. Hij ging altijd naar de reünies van de Elfstedentocht. Hij ging er nooit van buiten zijn schoenen lopen. Hij werd natuurlijk landelijk bekend, en niet door de uitslag", herdenkt Voortman de overleden Udding.
Tinus Udding is 74 jaar oud geworden. Zijn overlijden kwam plotseling.

RTV Drenthe keek in 2009 samen met Tinus Udding terug op zijn belevenissen tijdens de Elfstedentocht van 1963:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl