'Drentse gemeenten zetten tegenprestatie nauwelijks in'

ASSEN - Drentse gemeenten zullen nauwelijks gebruik maken van de mogelijkheid om per 1 januari 2015 een tegenprestatie te vragen van mensen met een bijstandsuitkering. Dat denkt bestuurskundige Albertjan Tollenaar van de Rijksuniversiteit Groningen.
Tollenaar noemt de tegenprestatie een dode letter: "De wet biedt de mogelijkheid maar onder de streep gebeurt er weinig." De regeling kan wat hem betreft net zo goed de prullenbak in. Uit een inventarisatie van RTV Drenthe blijkt dat er grote verschillen zijn in Drenthe in het werk dat bijstandsgerechtigden moeten doen voor hun uitkering.
Vaagheid
"Gemeentes blinken uit in vaagheid zodat ze ruimte hebben in de toepassing van de regels", zegt Tollenaar. Gemeentes hebben volgens hem moeite om de tegenprestatie toe te passen omdat het maar de vraag is of ze de plaatsen wel aan kunnen bieden en controleren of bijstandsgerechtigden die plaats dan ook echt gebruiken.

Controle moeilijk
Hij noemt het voorbeeld van iemand die als vrijwilliger werkt bij de Dierenambulance. De medewerkers van de Dierenambulance zullen niet zo snel met de gemeente bellen om te melden dat iemand niet op komt dagen en andersom zal de gemeente geen ambtenaar naar de Dierenambulance sturen om te controleren of de bijstandsgerechtigde de tegenprestatie wel uitvoert. Voor sancties hoeven bijstandsgerechtigden dan ook niet bang te zijn, denkt hij.

Maatwerk?
Maatwerk is bij de uitvoering volgens de gemeenten het grote toverwoord. Maar Tollenaar denkt dat daar niets van terecht komt. "Als je iets niet wilt regelen noem je het maatwerk en laat je het de loketambtenaren oplossen. Maar die hebben het al druk genoeg." Bovendien stelt de gemeente vaak weer regels om willekeur tegen te gaan en die doen het maatwerk weer teniet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl