Het gaat goed met de otterpopulatie

ASSEN - Het aantal otters in Nederland is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen. In Nederland leven nu ongeveer 140 otters, zo'n dertig meer dan vorig jaar.
In Drenthe zijn er op dit moment tussen de 10 en 15 otters. Otters planten zich steeds vaker voort en dat heeft alles te maken met de goede omstandigheden in de Nederlandse natuur. Wel is er steeds vaker sprake van inteelt.
Dat meldt onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit via natuurbericht.nl.

Inteelt

De gevolgen van inteelt voor de otterpopulatie zijn nog onbekend. Volgens Alterra toont onderzoek bij andere dieren aan, dat inteelt ten koste kan gaan van de vruchtbaarheid van vrouwtjes. Ook de overlevingskans van jonge otters zou kleiner worden, omdat otters minder goed bestand zijn tegen ziektes.

Nieuwe otters

Volgens onderzoekers is het belangrijk dat er nieuwe otters aan de populatie worden toegevoegd. Op die manier wordt de kans op inteelt kleiner en vergroten de overlevingskansen.

Otters in De Wieden

In natuurgebied De Wieden werden in november twee jonge otters gevonden. Begin november werd de moeder van de jonkies doodgereden op de N331 bij Zwartsluis en Hasselt.
Direct was duidelijk dat het dier jongen had, die in de buurt moesten zitten. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer begonnen een grote zoekactie, omdat de jongen zonder hun moeder niet kunnen overleven in de natuur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl