Jaaroverzicht 2014: Drenthe in cijfers

VVD: "Voeg Drenthe en Groningen samen"
VVD: "Voeg Drenthe en Groningen samen"
ASSEN - 2014 was het jaar waarin er aan het einde zo'n 500 Drenten minder waren dan aan het begin. Momenteel staat de bevolkingsteller in de provincie op 488.477. En dat waren er aan het begin nog 488.988.
Een overzicht van het Drentse jaar in cijfers:

Wonen in Drenthe

In 2014 werden er zo'n 4400 huizen verkocht in Drenthe verkocht. Dat waren er in beduidend meer dan vorig jaar, toen de teller maar nipt boven de 3000 kwam.

Toch duurt het meestal nog erg lang voordat een huis verkocht is. Een woning stond in Drenthe gemiddeld 298 dagen te koop, voordat er een nieuwe eigenaar werd gevonden. Dat is veel langer dan de 255 dagen, die het in de rest van het land duurt.

Het goede nieuws - voor wie een koophuis heeft althans - was dat de prijzen wel duidelijk stegen in Drenthe. Een paar maanden terug lagen de laatst bekende verkoopprijzen in Drenthe 1,7 procent hoger dan een jaar ervoor.

En dat had overduidelijk ook zijn weerslag op de particuliere huurmarkt, de enige optie voor wie niet wil kopen en te veel verdient voor de sociale sector. Het aanbod in deze in Drenthe toch al niet bijster grote sector halveerde dit jaar bijna van 198 naar 108 beschikbare huurwoningen aan het einde van deze maand. En daardoor steeg de prijs naar gemiddeld 9,83 euro per vierkante meter.

Werken in Drenthe

Het aantal Drenten met een ww-uitkering daalde flink dit jaar. De laatste twee maanden van 2014 ontbreken nog, maar in de andere tien maanden daalde het aantal werkloosheidsuitkeringen in Drenthe van 14.190 naar 12.660.

Toch is dat misschien te vroeg gejuicht. Er is niet gezegd dat de mensen die uit de ww verdwenen, vervolgens ook echt een baan vonden. Een deel van hen verdween in de bijstand, maar daarover ontbreken recente cijfers.

Een duister teken aan de wand is wellicht dat meer Drentse bedrijven failliet gingen. In de eerste elf maanden gingen 216 bedrijven failliet. En dat waren er 199 in diezelfde elf maanden van 2013. Alleen als er in december wonderen zijn gebeurd, wordt 2014 géén negatief recordjaar.

Cijfers over heel het jaar hebben we helaas niet, maar sinds maart 2014 steeg het gemiddeld aantal vacatures dat de grote algemene vacaturesites in de Drentse steden tonen heel licht: van 260 naar 268 vacatures nu.

Op school in Drenthe

De afname van de bevolking van Drenthe was misschien nog beperkt, de basisscholen voelen echter wel degelijk al dat ze in een krimpregio zitten. Liefst duizend scholieren minder in een jaar tijd. Het leerlingental op de basisscholen ging van 45.392 in de zomer 2013 naar 44.336 in de afgelopen zomer.

Gebruikte bronnen: CBS, UWV, pararius.nl, funda.nl, nationalevacaturebank.nl, GBA.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl