Actiecomité Bethesda: IC ziekenhuis Hoogeveen gaat dicht

HOOGEVEEN/EMMEN - De Intensive Care van ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen gaat dicht. Dit zegt het Comité Actie voor Bethesda.
Het actiecomité beschikt over een mail van de intensivisten van de ziekenhuizen van Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal waarin staat dat alle Hoogeveense IC-patiënten zo snel mogelijk moeten worden overgeplaatst naar Emmen.

In de mail van de IC-doktoren aan de medische staf staat ook dat tot 1 april er overdag in Hoogeveen één intensivist werkzaam zal blijven. Het comité zegt naar de Raad van Toezicht van de ziekenhuizen te stappen.

Afbraakscenario
"Dit is een afbraakscenario. De IC en Medium Carezorg (MC) in Hoogeveen is straks zo minimaal dat het wachten is op een incident, waarna de Inspectie voor de Gezondheidszorg zal aandringen op sluiting", zegt Frits Kappers van het Comité Actie voor Bethesda. Kappers zegt ook informatie te hebben waaruit blijkt dat er in het weekeinde na zaterdag 12:00 niet meer in Hoogeveen geopereerd kan worden.

"En als straks de ziekenhuizen van Zwolle en Meppel zijn gefuseerd en verloskunde terugkomt in Meppel is behoud van verloskunde en een IC in Hoogeveen ook niet meer belangrijk voor Achmea", denkt Kappers. Achmea is de grootste zorgverzekeraar in Zuidwest-Drenthe.

Onbetrouwbaar
Bestuursvoorzitter Eric Janson van de Treant Zorggroep (ziekenhuizen Hoogeveen, Emmen, Stadskanaal) heeft in het verleden zowel aan het actiecomité als voor de microfoon van RTV Drenthe gezegd: er blijven drie volwaardige ziekenhuizen, met spoedhulp, verloskunde en een IC. Nu lijkt dat toch anders te zijn. Kappers: "De betrouwbaarheid van Janson is voor ons tot bijna nul gereduceerd. Wij voelen ons bedrogen."

"Ik ken de mail van de intensivisten niet, ik ken hun besluit in hun mailtje ook niet", zegt bestuursvoorzitter Janson in een eerste reactie op de mail in handen van het actiecomité. Hij zegt pas dinsdagochtend inhoudelijk te willen reageren, als hij de zaak heeft uitgezocht.

De stelling van de dag gaat ook over uw ziekenhuis in de buurt. Vul onze poll in op onze website of praat mee op Facebook over de de stelling: Ik lig liever in een ziekenhuis in de buurt, dan in een beter ziekenhuis verder weg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl