Harm Alarm Bokaal voor forse daling woninginbraken

HOOGEVEEN - In Drenthe is het aantal inbraken in de maand december spectaculair gedaald, met 63 procent. Reden voor minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om vanochtend naar Hoogeveen te komen.
Op het politiebureau van Hoogeveen reikte de minister de zogenaamde Harm Alarm Bokaal uit aan de politie, het OM en de Drentse gemeenten. Harm Alarm was het gezicht van de laatste inbraakpreventiecampagne 'Maak het inbrekers niet te makkelijk'.

Grootste afname

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat in Drenthe in de maand december het aantal woninginbraken het hardst is gedaald. Er was een afname van 63% in vergelijking met december vorig jaar. Op nummer twee en drie staan Fryslân (-52%) en Zeeland (-50%). De definitieve inbraakcijfers over 2014 voor heel Nederland worden later dit jaar bekend gemaakt.

Belangrijke prijs

Het was de eerste keer dat de prijs werd toegekend. De Bokaal wordt uitgereikt voor de maand december omdat in deze maand de meeste inbraken worden gepleegd. "Het is een belangrijke bokaal. Ik heb gevraagd aan de agenten hier of ze verrast waren, maar dat waren ze niet. Ze zeiden: we zitten er zo bovenop hier", vertelt minister Opstelten. "Ik vind het heel knap. Echt top, petje af."

Autobranden

Burgemeester Loohuis van Hoogeveen is trots. "Alles is te verbeteren, we moeten niet de illusie krijgen dat we de inbraken op nul krijgen. We moeten mensen alert maken, let op. En ook moeten we de pakkans vergroten." Loohuis reageert ook op de vele autobranden in zijn gemeente. De dader daarvan is nog steeds niet gepakt. "De autobranden hebben ook veel impact op de samenleving. Ook die moeten we pakken."

De Harm Alarm Bokaal krijgt een plekje op het politiebureau aan de Griendtsveenweg in Hoogeveen.
Grootste daling #woninginbraken in Drenthe: vandaag uitreiking van de #HarmAlarm bokaal: https://t.co/3yZH58e6PI pic.twitter.com/ohwlhdLadh
— OM Noord-Nederland (@OM_NoordNL)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl