Nieuwjaarstoespraak CdK: windmolens, Oranje en gemeenten

ASSEN - Commissaris van de koning Jacques Tichelaar sprak in zijn jaarlijkse nieuwjaarsrede onder meer over windmolens, gemeentepolitiek en de situatie in Oranje.

Hij deed dit tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op het Provinciehuis in Assen.

Windmolens

Tichelaar uitte stevige kritiek op het Rijk wat betreft het windmolenbeleid. Volgens de CdK heeft Drenthe gedaan wat het moest doen en is het nu tijd voor duidelijkheid.
Oranje
Ook is hij niet blij met de situatie in Oranje. Volgens Tichelaar is het de plicht van Nederland om ruimhartig vluchtelingen op te nemen. Toch heeft hij moeite met het grote aandeel vluchtelingen in het dorp: "Wat niet bekent dat je als overheid het recht hebt om een kleine dorpsgemeenschap als Oranje te ontwrichten."

Gemeentelijke politiek

Tichelaar hekelde de onrustige gemeentelijke politiek in Assen, Tynaarlo en Midden-Drenthe. Burgemeesters moesten daar het veld ruimen. Hij legt de verantwoordelijkheid van de onrust bij de gemeenteraden. De commissaris roept op om als het onderling vertrouwen wegvalt, dit met de bestuurders te bespreken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl