Personeel NDC kan ontslagen voorkomen door loon in te leveren

GRONINGEN - Een moeilijke keuze voor de medewerkers van uitgeverij NDC Mediagroep.
Door vijf procent salaris in te leveren kan worden voorkomen dat er op de redacties van de kranten veel ontslagen vallen bij de uitgever van onder andere Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Dit scenario is door NDC vanmiddag in Groningen tijdens een personeelsbijeenkomst voorgelegd aan de redacties van de kranten. Mocht het personeel hiervoor kiezen, dan moet wel minstens tachtig procent van al het personeel voor deze optie stemmen.

NDC failliet als er niets gebeurt

NDC zit in zwaar weer. Directeur Dina Boonstra kondigde enkele weken geleden aan dat er 105 voltijdse banen worden geschrapt om er voor te zorgen dat de uitgeverij niet failliet gaat. Twee jaar geleden werd ook al personeel ontslagen.

Als de redactieleden niet instemmen met salarisverlaging, dan gaat de reorganisatie alsnog door. En ook dan wordt het personeel voor een keuze gesteld. Gaat het om kwaliteit van het personeel of om het aantal dienstjaren.

Minder ontslagen

Mocht het personeel kiezen voor loonsverlaging, dan blijft deze ontslagronde volgens de hoofdredactie van de kranten beperkt tot zo'n 11 fte. Het gaat dan vooral om functies in de eindredactie en bij de opmaak van de kranten.

Volgens Annabel de Winter van journalistenvakbond NVJ kan dit voorstel tot grote problemen leiden. "Er ontstaat een enorme sociale druk, dat is één. Daarnaast is er een CAO waarin de vakbond gevraagd moet worden of dit mag. Dan komen wij als vakbond natuurlijk ook in een hele vreemde positie," zegt De winter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl