'De kans is groot dat de tolheffing er niet komt'

COEVORDEN - "Ik heb er vertrouwen in dat de kans nog steeds groot is dat de tolheffing er niet komt", dat zegt Karel Groen van de Eems Dollard Regio (EDR) tegen RTV Drenthe.
In december stemde het Duitse kabinet voor de tolplannen. De heffing zou in 2016 in moeten gaan.
In december stemde het Duitse kabinet voor de tolplannen. De heffing zou in 2016 in moeten gaan. Groen heeft er vertrouwen in dat het "op een of andere manier" gestopt zal worden.

Minder bezoek

De EDR heeft een onderzoek gedaan naar de tolheffing. 800 mensen uit Drenthe en Groningen hebben de enquête ingevuld. "Vele duizenden Drenten gaan nu over de grens. Veel Drenten hebben gereageerd op het onderzoek, vooral in Zuidoost-Drenthe. Het leeft daar enorm. 35 procent van de ondervraagden gaat 1x per week naar Duitsland. Als er een tolheffing komt, is dat nog maar 7 of 8 procent", legt Groen uit.


Niet eerlijk

Drenten vinden volgens het onderzoek het vooral niet eerlijk dat Duitsers gecompenseerd worden voor de heffing. Onze oosterburen gaan minder motorrijtuigenbelasting betalen als de tolheffing wordt ingevoerd. Volgens Groen is het ook een risico dat Nederland en België gaan volgen en ook tol gaan invoeren. "We willen dat er samengewerkt wordt. Bedrijven die opdrachten krijgen vanuit Duitsland. Laten we alsjeblieft niet meer dit bureaucratisch systeem krijgen als vroeger", verzucht Groen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl