Honderden Drenten staan stil bij drama in Parijs

ASSEN - Enkele honderden Drenten hebben vanavond op verschillende plekken in de provincie de slachtoffers van de bloedige aanslag in Parijs herdacht.
Gisteren werden bij een aanslag bij het satirische blad Charlie Hebdo twaalf mensen om het leven gebracht. In Assen, Coevorden, Zuidwolde, Meppel en Emmen werden mensen opgeroepen om bijeen te komen om de slachtoffers te herdenken en te demonstreren tegen de aanval op vrijheid van meningsuiting.

In de uitzending van Drenthe Nu was te zien hoe de bijeenkomst in Assen verliep:

Assen

In Assen kwamen zo'n driehonderd mensen naar De Markt. Onder meer burgemeester Out hield een toespraak. Maar ook een dominee en een vertegenwoordiger van de Marokkaanse gemeenschap kwamen aan het woord.

Emmen

In Emmen werden mensen opgeroepen om naar het plein voor de Grote Kerk te komen. Ruim honderd mensen gaven hier gehoor aan. De protestbijeenkomst werd geopend door burgemeester Bijl van Emmen.

In Emmen waardig stil staan bij slachtoffers gruweldaden in Parijs #jesuisCharlie #emmen

— Henk Jumelet (@HenkJumelet) January 8, 2015

Meppel

In Meppel was de raadszaal gevuld met mensen die wilden stilstaan bij het Franse drama. Naar schatting kwamen zo'n honderd mensen naar het gemeentehuis. Er waren vier sprekers, onder wie burgermeester Westmaas en een fransman die nu in Meppel woont.

Coevorden

De bijeenkomst in Coevorden vanwege het slechte weer verplaatst naar het gemeentehuis. Zo'n veertig mensen waren aanwezig bij de protestbijeenkomst. Een van hen was cartoonist Herman Roozen. Hij maakte tijdens de herdenking een spotprent.

Cartoonist Herman Roozen maakte deze spotprent tijdens herdenking op gemeentehuis Coevorden #JeSuisCharlie pic.twitter.com/95v2lcWLzs

— Ilona van Veen (@Ilona_van_Veen) January 8, 2015

Zuidwolde

In het gemeentehuis van Zuidwolde stond de gemeente De Wolden stil bij de aanslag in Parijs. Volgens de gemeente kwamen hier zo'n vijftig mensen op af. Onder hen ook een aantal wijkagenten die een signaal wilden afgeven.

Een selectie van tweets over de bijeenkomsten in Drenthe en de rest van het land:

Beelden van verschillende bijeenkomsten in Drenthe:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl