Meer ooievaars overwinteren in Drenthe

De ooievaar is gered
De ooievaar is gered
DE WIJK - Het aantal ooievaars dat in Drenthe overwintert is dit jaar licht gestegen. Dat blijkt uit de wintertelling, die gisteren en vandaag in onze provincie is gehouden door de Stork, Stichting Ooievaars Research&Knowhow.

Ooievaarsstation

Dit jaar zijn 173 ooievaars geteld, waarvan 155 bij ooievaarsstation De Lokkerij in De Wijk. Vorig jaar waren het er 148. Wat de toename heeft veroorzaakt is volgens bestuurslid Annemieke Enters van Stork niet duidelijk.

Inventariseren

Stork houdt de wintertelling om te inventariseren hoeveel ooievaars in ons land overwinteren en om te kijken op welke plekken ze zich concentreren. Veel ooievaars trekken na het broedseizoen naar Spanje en Afrika, maar een aantal blijft in eigen land. Soms niet ver van de plek waar ze hebben gebroed, maar soms verkassen ze ook binnen Nederland.

Door ringnummers af te lezen krijgt Stork inzicht in deze bewegingen. Ook is af te lezen of het om oude of jonge ooievaars gaat. In het broedseizoen wordt het aantal ooievaars opnieuw geteld. Jonge ooievaars worden dan geringd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl